Slektstre for Oddlaug Gaupås og Per Aase Andresen

Krabbedal, Hans Paul

Mann 1931 - 2022  (91 år)


Personlig informasjon    |    Notater    |    Alle

  • Navn Krabbedal, Hans Paul 
    Født 28 Jul 1931  Krabbedal i Loddefjord Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Død 01 Okt 2022  Krabbedalen i Loddefjord Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Gravlagt 14 Okt 2022  Loddefjord kirke Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Person ID I7750  of2024-10-26
    Sist endret 5 Sep 2024 

    Far Krabbedal, Trygve Paulssen,   f. 1902, Krabbedal gnr 43 bnr 3 i Loddefjord Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Mor Skålevik, Magna Hansen,   f. 1906, Skålevik Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1962, Krabbedal Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 56 år) 
    Gift 1930 
    Famile ID F3131  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Nilsen, Bjørg Høstmark,   f. 22 Aug 1932, Kjøkkelvik Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 20 Okt 2021, Kjøkkelvik Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 89 år) 
    Gift 29 Jun 1957  Loddefjord kirke Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Barn 
     1. Krabbedal, T.
     2. Krabbedal, H.
    Sist endret 28 Okt 2024 
    Famile ID F3132  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  • Notater 
    • Hans er medlem av laksevåg Kulturhistorisk forening, og er styremedlem i perioden 2008 - 2009
    • Hans Paul ble født olsokaften, 28.juli 1931, og som etternavnet vitner om, var han og slekten hans knyttet til gården Krabbedal i Loddefjord.. Hans far var maskinist, og seilte på 30 tallet frem til krigen kom. I mai 1940 ble tankbåten han seilte på bombet av tyskerne i Nordnorge, men hele mannskapet ble berget. Fortellingen om dette satte spor hos en ni år gammel gutt. Tyskerne hadde mange forlegninger i området under krigen og han lærte at det var forskjell på utkommanderte tyskere og nazister. Trolig og helt forståelig var det gjennom hans opplevelser under krigen at hans interesse for historie - da særlig krigshistorie - ble vakt.

      Etter krigen ble han med i heimevernet. Han gikk på realskole og etter det på katedralskolen. Kan nevnes at på russekortet hans stod "Carpe diem» (grip dagen) - noe som forteller om hans livsinnstilling. Etter førstegangstjensen i luftvernartilleriet vervet han seg og reiste til USA - nærmere bestemt El Paso, Texas - for å lære radar. Tilbake igjen i Norge tjenestegjorde han her i Bergen og bodde på gutterommet. Og i denne tiden var det han møtte henne som skulle bli hans kone.

      29.juni 1957 giftet han seg med Bjørg. og de fikk oppleve å dele livet sammen i over 64 år. Bjørg døde i fjor høst. Etter han giftet seg, ble det på nytt studieopphold i USA, NIKE-raketter denne gangen. Han reiste alene, siden de ventet sitt første barn og fant det best at fødselen skjedde i Norge. 28. juli i 1958 kom Bjørg og sønnen Torstein med fly over til han. Der møtte han dem med egen bil I USA var familien i ett år. Tilbaketuren gikk med Amerikalinjen til Oslo. Tilbake i Norge var han med å bygge opp Trøgstad NIKE-batteri. Og familien bosatte seg der. Her ble Hildegun født i desember 1960.

      I Trøgstad bodde familien fram til 1973 da de flyttet til Bardufoss og tjeneste i luftforsvaret , hvor han ble nestkommanderende i sambandsavdelingen. Etter tre år i Bardufoss kom de til Bergen hvor han fikk tjeneste på Flesland flystasjon. Den første tiden bodde de på Varden i Fyllingsdalen, fram til de flyttet til blokkleilighet i Skjenlia i Loddefjord, og de kom enda nærmere slekta si. Ikke langt unna bygde hans sønn, Torstein, hus på en tomt på gården til hans farfar. Hans Paul sin far, døde i 1988. Da begynte de å pusse opp huset etter hans far, Has Paul sitt barndomshjem. De to siste ble som major på Sola flystasjon. I 1990 pensjonerte han seg, og i 1995 flyttet de inn i det nyoppussede huset etter hans far.

      I 31 år opplevde hans kone og han å dele pensjonisttilværelsen sammen. Bjørg døde brått og uventet i fjor høst. Selv opplevde for to år siden han at helsen ikke var som den hadde vært. Han fikk behov for mer pleie, og det ble en tid med sykehusopphold og sykehjem. Han fikk medisinsk hjelp som ga han gode perioder tross sykdommen. Han var både på Bergen helsehus, Kolstihagen og for et år siden fikk ha plass i omsorgsleilighet pluss i Fyllingsdalen. Hele tiden holdt han seg oppdatert ved lese BA og BT. Hjernen holdt han i trim ved å løse sudoko og kryssord. Interessen for bøker hadde han, og han leste mange krimbøker i denne tiden. Frem mot 4.september ble helsen merkbart dårligere og ble sendt på Haukeland sykehus, men også da fulgte han med og spurte bl.a.: "Hvordan går det med Brann?» Han fikk med seg at Brann rykker opp i elitedivisjonen.

      Den siste tiden var han på Fyllingsdalen sykehjem. Hans helse ble svakere, men han fulgte med og var takknemlig for besøkene han fikk. Han nærmeste fikk være med han helt til han døde fredfullt 1.oktober

      Han var en god og omsorgsfull far. Han var glad i å synge og lærte sine barn å synge. Han sang blant annet rallarviser, shanties og flere av Erik Bye sine sanger.
      Handyman var han og støpte selv sin egen plastbåt, Sam - en båt som ga familien opplevelser både i Trøgstad og i Bardufoss. Det ble mange fisketurer på Malangen og godt med fisk.

      Sommerferiene gikk til Bergen og slektsfellesskapet der. Her ble det også sjøliv og fiske. Da de selv flyttet til Bergen, skaffet han og familien seg ny og større båt, Nidelv 24, som de døpte El Paso. Det ble en rekke fine turer med den langs vestlandskysten både for familien, men også for Bjørg og han alene.

      Han fikk oppleve at hans familie vokste med svigerbarn og barnebarn som alle fikk oppleve godt fellesskap med han.

      Som nevnt hadde han sterke interesser for historie - og da krigshistorie - inkludert den lokale krigshistorien med tyskernes luftvernbatteri på Fæsteråsen , bombingen av Laksevåg med ubåtbunkeren og Kvarven fort. Slektsgransking var også del av dette. Han likte å dele sine kunnskaper med andre, og hadde som dyktige historikere fortellerevne. Han evnet å føre historiekunnskapene og interessen over på sine barn.

      Han hadde syn for å ta vare på og verne om det gamle. Det kom til uttrykk i hans interesse og engasjement i Laksevåg kulturhistoriske forening, og han var med på å bygge opp og drive Laksevåg lokalmuseum. Han var også medlem i Sola flymuseum.

      Han var flink til å tegne og å male, og bygget flere modellbåter og -fly hvor noen av dem er å finne på Laksevåg lokalmuseum.