Notater |
- Halbo (slekt)
Slekten Halbo tilhører en gammel norsk odelsætt. Sikker stamfar er Jeppe Toreid (ca. 1550?ca. 1623) som var den største jordeieren i Blaker og en av de største på Romerike. Hans sønnesønn var Hans Gudmundsson Toreid (1634?1691). Hans Gudmundsson Toreids sønnesønns sønnesønn var Halvor Gudmundsson Sagen (1769?1852). Fra Halvors sønner stammer åtte grener.[1]
Fra den femte sønnen, Søren Halvorsen Sagen (1809?1878), stammer tre linjer. Den tredje sønnen, Peter Thoretius Halvorsen (1852?1939), tok 1881 borgerskap som garver i Kristiania og hadde egen lærfabrikk og oppførte senere som byggmester og byggherre flere bygg i Oslo og omegn. Hans åtte sønner antok i 1920 slektsnavnet Halbo.[2] Av disse var høyesterettsadvokat Sverre M. Halbo, Oslo, ivrig slektsgransker og forfatter av slektsbøker.
Innhold
1 Våpen
2 Referanser
3 Litteratur
4 Se også
Våpen
I blått en åtteoddet sølv stjerne. På hjelmen en åtteoddet sølv stjerne.[3][4]
- Jeppe (født ca.1555 - død ca. 1623. Jeppe (Tormodsen er nevnt i skinnbrev fra 1585, da under navnet Jeppe Foss, og det blir opplyst at Tukun på Rømskog er hans rette Odel. 6 år før finner vi også en Jeppe Foss i Aurskog, og dette er nok samme mann. Jeppe var nok på Foss før han kom til Toreid. I senere manntall er han ført opp som eier av halvdelen av Søndre Foss, og garden gikk over til eldste sønnen Syver Jeppesen, (Også skrevet både Sigvard og Siver). Hvordan Jeppe er kommet til Foss og er blitt eier der , vet vi ikke, men det er ikke utenkelig at han er gift dit, hvist da ikke mor hans var derfra? En av Jeppes forfedre på morssiden kan ha vært Jeppe Gudmundsson som nevnes i Ullensaker 1444. Fra 1591 treffer vi Jeppe på Toreid, og vi må gå ut fra at han giftet seg til denne garden, siden har den vært i ætta. I 1591 ble det gitt fullmakt for 3 mann til å møte opp i Oslo samme sommer for å hylle den unge kongen Kristian lV. Jeppe Toreid var da en av de 12 lagrettsmennene som satte sine segl under fullmakten. Han var også med på å velge målsmenn 1610 til prins Kristian V ,s hylling i Oslo. 5 år senere nevnes Jeppe som den første av 24 lagrettemenn. i 1620 finner vi ham som lagrettemann siste gang. Såvidt vi kan se, står bokstavene J.T i seglet fra 1591. Det var vanlig at seglene inneholdt første bokstav i fornavn og farsnavn. Dette stemmer godt overens med Jeppe Tormodsson. Seglet fra 1610 er litt mer utydelig, men har visstnok også bokstavene J.T. I 1599 tok Jeppe Toreid att 5 lispund i Tukun mot å gi fra seg sølvbelte som far hans hadde fått i vederlag. Jeppe Toreid var største jordeier i Blaker og Aurskog - og Blakers rikeste mann. Jeppe var eier av Toreid, Foss, Ljøner, og Nebbenes i Blaker, Huser i Nes, Fjerdingby (i Fet (Rælingen?), og Tukun på Rømskog.
Sources
www.geni.com
Sverre M. Halbo: Toreid - ætten fra Romerike. Jacob Dybwads forlag. =slo MCMXLV.
Eyvind Lillevold: Aurskog og Blaker (Gardshistorie) Bind.ll. Foss Søndre. G.nr. 75. B.nr.1. ( Se side 626)
Eyvind Lillevold: Aurskog og Blaker (Gardshistorie) Bind.ll. Toreid. G.nr. 68. B.nr.1. (Se side 408)
Adm:Kari Lillian. Undbekken
|