Slektstre for Oddlaug Gaupås og Per Aase Andresen

Wiberg, Lauritz Stub Olsen

Mann 1875 - 1929  (54 år)


Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Alle

  • Navn Wiberg, Lauritz Stub Olsen 
    Født 11 Mar 1875  Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Yrke Skuespiller 
    Død 24 Jun 1929  Oslo Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Person ID I32112  of2024-11-27
    Sist endret 17 Okt 2021 

    Far Wiberg, Johan Wilhelm,   f. 07 Jan 1829, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 27 Des 1898, Bergen Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 69 år) 
    Mor Køhler, Bolette Marie,   f. 13 Apr 1845, Stavanger Rogaland Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 04 Sep 1934, Oslo Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 89 år) 
    Gift 14 Apr 1868  Nærbø kirke i Hå prestegjeld i Rogaland Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Notater 
    • I boken "Slekten Koren. 2 : Biografier, gravskrifter, skrifter etc" samlet av Gudrun Johnson har Dr. Christian Koren Wiberg et kapittel ved navn "KORENS" I BERGEN

      https://www.nb.no/items/2420459d29d0a851ba6049f3d4d1de14?page=113&searchText=%22johan%20mandius%20K%C3%B8hler%22

      På side side 100 har Christian Koren Wiberg beskrevet hvordan hans far Johan Wilhelm Wiberg Olsen traff sin hustru Bolette Marie Køhler.
      Følgende tekst er avskrift av boken;
      Fru Andrea Koren blev som Enke boende i Hollændergaden og hendes Søstre med henne. Frøknerne Sudmann og Fru Stub blev den nærmeste Omgang - som i Korens Tid. Af andre bekjendte kan nævnes pastor Wilhelm Hansteen og Frue, født Conradi. Men det var en sjelden gang de var i Bergen, for Hansteen var den gang - i 60 Aarene - Prest paa Haa paa Jæderen. Under et besøk, som Fru Koren og hendes Søster aflagde paa Prestegaarden blev de invitert op til Godseier Johan Mandius Køhler, hvis store Gaard laa ikke langt undaf. Køhler - min Morfar - var søn av Tyskeren Johan Adam Køhler, der grundlagde en af Landets største Firmaer i den Tid, "Køhler & Co." i Stavanger. Hans Søn Mandius, som havde studert Landbrug i Danmark og Tyskland var den som gav Stødet til Jæderens Opdyrkning og anlagde Norges første Meieri, som for Ostens vedkommende blev drevet af Piger fra Schweiz. Køhlersatte over maade stor pris paa Fru Koren, og da denne spugte, om hans ældste Datter maatte faa besøge hende i Bergen, var det ikke nei i hans Mund. Han havde nemlig straks før afslaaet en Invitation fra anden Kant. Paa den Maade kom min Mor til Korens i Bergen, og hos Fru Koren i Hollændergaden blev hun forlovet med min Far, som var ligesom Søn i Huset. Han havde den gang forandret sit Familienavn Wiberg til Olsen for at vise Taknemmelighed mod sin Pleiemor. Da Navnet Olsen ikke er saa sjeldent lod han alle sine Barn faa et Familie navn tilknyttet Olsen, og saaledes fik jeg Navnet Koren, selvsagt med Fru Korens Tilladelse. Hun satte ogsaa stor Pris paa dette. Efterat jeg sidenhen optok mit Familienavn Wiberg har jeg efter Henstilling fra Slekten Koren sløifet Bindestrengen, som nu ingen betydning har. ……..
    Famile ID F6695  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  • Notater 
    • Skuespiller. Foreldre: Kjøpmann Johan Wilhelm Wiberg (fra 1858: Olsen) (1829?98) og Bolette Marie Köhler (1845?1934). Ugift. Navneendring til Wiberg etter 1891. Bror av Christian Koren Wiberg (1870?1945).

      Stub Wiberg var en av de betydeligste norske skuespillerne i den viktige brytningstiden for europeisk teater i begynnelsen av 1900-tallet. Som en av de bærende krefter ved Nationaltheatret fra 1903 til sin død var han med under scenedramaets og scenebildets forvandling mot en mer moderne form, og han leverte historisk viktige rolletolkninger innenfor både den klassiske og den nyere verdensdramatikken. Han spilte ofte eldre menn og nærmest aldri elskerroller, men han behersket den klassiske tragedie så vel som det realistiske drama, komedien og operetten.

      Wiberg vokste opp i Øvregaten i Bergen, i et kulturelt kreativt miljø. Faren hadde grunnlagt Det Hanseatiske Museum i sin kjøpmannsgård Finnegården på Bryggen, og broren Christian hadde ført dette arbeidet videre. Etter examen artium 1893 studerte Stub Wiberg jus et par år i hovedstaden. Av økonomiske grunner kom han til å oppgi studiene, og da han drog hjem igjen til Bergen, ble han først folkeskolelærer en tid, før han 2. februar 1898 debuterte på Den Nationale Scene som adjunkt Mørch i Vilhelm Krags Solnedgang. Avisen Arbeidet berømmet debutanten for ?et Herredømme over de ydre Midler, som sjælden træffes hos en, der første Gang betræder de skraa Brædder?.

      Allerede ved debuten spilte Wiberg en gammel mann. Men i de to årene han ble ved hjembyens scene, skulle han få prøve seg i de fleste rollefag og de fleste livsstadier. Ikke minst spilte han her for første gang Erasmus Montanus, som skulle bli en glansrolle for ham også på Nationaltheatret. Fra Den Nationale Scene kom han til Kristiania og var ansatt ved Sekondteatret 1900?01, Eldorado 1901 og Centralteatret 1902?03. Mellom eldre karakterroller og komiske syngespillroller fikk han på Centralteatret sin første seriøse ?unge? rolle, da han spilte en rystende Raskolnikov 1903. Herfra kom han til Nationaltheatret, hvor han alt i de første sesongene spilte så forskjelligartede Ibsen-roller som Hjalmar Ekdal i Vildanden og Ulrik Brendel i Rosmersholm.

      Hans merkelige allsidighet, ikke minst utseendemessig, gjorde at han etablerte seg uvanlig raskt som førende skuespiller ved hovedscenen. Fremdeles vekslet han mellom de komiske og de tragiske rollefag og fant ofte fasetter av det ene i det annet. Sangspill som Frøken Nitouche, Fjeldeventyret og Aprilsnarrene lå like naturlig for ham som Teresias i Kong Oidipus og Shylock i Kjøpmannen i Venedig. Om hans Gert boktrykker i Strindbergs Mester Olof skrev Hans Wiers-Jenssen: ?En præstation, hvorom man turde bruke betegnelsen genial.? I norsk dramatikk gav han rikt liv til roller som Absalon Beyer i Wiers-Jenssens Anne Pedersdotter og tittelrollen i Ibsens John Gabriel Borkman, og han boltret seg med den klassiske komedie som Argan i Molières Den innbilt syke, Gert Bundmaker i Den politiske kandestøber av Holberg og, i sin siste sesong, som Voltore i Ben Jonsons Volpone og Sir Peter Teazle i Skandaleskolen av Sheridan. På Nationaltheatret virket han også som instruktør.

      Wibergs kunsteriske begavelse gikk for øvrig langt ut over det han avleverte på scenen. I mer privat sammenheng var han kjent som en henrivende pianist og visesanger, og han utgav flere litterære bagateller. Noen egen bok kom det aldri fra Wibergs hånd, men stubbene og anekdotene han skrev fra sin hjemby, ble gjerne utgitt i antologier, julehefter og tidsskrifter. Han leste også flere av dem inn på grammofonplate. Derfor er hans navn for ettertiden også forbundet med klassiske bergenshistorier som ?Vor Herre sin svoger? og ?Lokk dorren, kjærring!?

      Stub Wiberg ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1928 og var ridder av den svenske Nordstjärneorden

  • Kilder 
    1. [S403] Nærbø kirke - klokkerbok.
      Rogaland fylke, Nærbø i Hå (Bø), Klokkerbok nr. B 1 (1854-1883), Viede 1868, Side 273