Slektstre for Oddlaug Gaupås og Per Aase Andresen

Schulerud, Mentz

Mann 1915 - 2003  (87 år)


Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Alle

  • Navn Schulerud, Mentz 
    Født 19 Okt 1915  Kristiania Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Mann 
    Yrke Forfatter og kringkastingsmann. 
    Død 18 Mai 2003  Oslo Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Person ID I24178  of2024-10-26
    Sist endret 2 Aug 2018 

    Far Schulerud, Mentz Oliver,   f. 25 Jun 1876, Kongsvinger Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1931, Oslo Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 54 år) 
    Mor Schulerud, Aagot Fredriksdatter,   f. 07 Okt 1875, Holmsbu, Hurum, Buskerud, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 20 Mai 1957, Oslo Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 81 år) 
    Gift Ca 1915 
    Famile ID F9785  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie 1 Waldeland, Hilda,   f. 24 Nov 1917,   d. 17 Jun 1961  (Alder 43 år) 
    Gift 1940 
    Skilt 1945 
    Sist endret 28 Okt 2024 
    Famile ID F9782  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie 2 Christensen, Rigmor Ottarsdatter,   f. 23 Mai 1928, Oslo Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Ett ER 2018, Oslo Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder > 90 år) 
    Gift 1953 
    Barn 
     1. Schulerud, I.
    Sist endret 28 Okt 2024 
    Famile ID F9783  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  • Notater 
    • Mentz Schulerud ble landskjent som en entusiastisk og kunnskapsrik formidler av tradisjonene i norsk diktning og kunst, gjennom utallige livfulle radioprogrammer, kåserier og bøker. Han bekledte også flere viktige stillinger og verv i norsk kulturliv.

      Schulerud vokste opp i Hedmark og på Lillehammer og følte sterk tilknytning til bygdelivet på det indre Østlandet, men var samtidig bypatriot på sin hals og ble en kyndig formidler av Oslos historie. Hans viktigste studium var nordisk litteratur og historie, men han var også kort innom egyptologi, og ble cand.mag. 1941. Etter et par år som hjelpelærer ved Oslo Tekniske Skole ble han kastet i fengsel av nazistene. 1945?46 var han hjelpelærer i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo, men 1946 ble han programsekretær i NRK, og dermed hadde han funnet sitt viktigste arbeidsfelt i flere tiår fremover.

      Schulerud hadde uvanlige forutsetninger for kulturformidling i radio. Han hadde kunnskaper og innsikt på de forskjelligste felter, med kulturhistorien som sammenbindende perspektiv. Han elsket illustrerende anekdoter og åndfulle digresjoner og kunne med raske ord gjenskape en situasjon, et helt miljø. Han drog nytte av sitt nære vennskap med mange betydelige kunstnere. Hans språklige ledighet gjorde ham ideell for det intimmedium som radio er. Men fremfor alt var han ustoppelig forelsket i alt det store og vakre og rare i den kulturarven han levde for og åndet i, og han frydet seg ved å formidle denne rikdommen til andre.

      1959 ble Schulerud redaksjonssekretær for litterære programmer, men fra 1967 var han fristilt som medarbeider på kontrakt. 266 programmer med hans signatur er registrert i NRK, og kanskje var det enda flere uregistrerte. Særlig populære ble seriene Ved sokkelens fot (ofte sammen med Francis Bull), I rampelyset (om store skuespillere) og Jeanne d'Arcs vei (med Liv Dommersnes).

      1959?63 redigerte Schulerud tidsskriftet Vinduet, og 1962?67 var han teatersjef ved Oslo Nye Teater. Han deltok ivrig i riksmålsarbeidet, bl.a. som formann i Riksmålsvernet fra 1955 inntil dette ble fusjonert med Det Norske Akademi (1980), der han forlengst var innvotert medlem. Han hadde også en rekke verv i kulturvernets og teaterlivets foreninger, men det verv han fylte mest suverent, var formannsvervet i Kunstnerforeningen (1979?97).

      Det ble feststemning der Mentz Schulerud opptrådte. Han skrev bidrag til revyer og spilte gjerne med selv, og han var en nøkkelmann i de burleske ritualene rundt Kunstnerforeningens Purpurneseorden og Det Norske Studentersamfunds Griseorden. Han var en sen utløper av tradisjonene for det lekende vidd og den ubekymrede livskunst i Det Norske Selskab og hos Johan Herman Wessel ? en av hans store helter.

      Schulerud skrev også en lang rekke bøker om historiske og kunstneriske emner, mange av dem på bestilling til jubileer. Han skrev om Ole Bull og Wessel, om bygater, kongeveier og fantestier, om handelsliv og barns oppvekst ? det var knapt det emne som han ikke kunne levendegjøre med sin kåserende ordkunst. Men hovedverket er utvilsomt det ruvende Norsk kunstnerliv ? en skattkiste for både kulturhistorikere og festtalere. Et annet viktig oversiktsverk er Nordmenn i København.

      Mentz Schulerud mottok flere priser, bl.a. Oslo bys kulturpris, og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1986.

      Verker

  • Kilder 
    1. [S535] Norsk biografisk leksikon.