Notater |
- Når Halle dør er noe usikket. Odd Ottesen skriver at han døde sannsynligvis rundt 1653. begrunnelsen er at Halle da var oppført som eier av gården Bergsjø, men året etter i 1654 er hans sønn Ole Hallessen oppført som eier.
i annen literatur er 1664 nevnt som dødsår.
- Biografi - Biography
Født omkring 1582 i Bergsjø, Hemnes, Høland (AK).
Levde 1653 på Bergsjø, Hemnes, Høland (AK).
Død anslått 1660 på Bergsjø, Hemnes, Høland (AK).
Halle var bruker på Strand Østre i tiden 1600-04.
Han er bruker av Bergsjø i 1609 og har antagelig overtatt bruken av gården så snart han ble myndig.
I 1610 eier han
det meste av Bergsjø (1¼ skippund, mens Amund By i Enebakk eier de resterende ¾ skippund).
Dessuten eier han Enger ødegård (½ skippund) og
endel av Yddersbotn (½ spann smør).
Noen helt pålitelig oppgave over hans eiendommer er dette neppe. Botnerslekten satt med store jordeiendommer og later til å ha vært sene til å foreta arveoppgjør. Det er i alle fall først senere at Halle sees oppført som eier av Hubred i Wang. I 1610 er denne eiendom oppført med hans morbror Gulbrand Hallesen Botner som eier, og i 1623 da Gulbrand er død, eies den av dennes bror Eivind Hallesen Jellebøl.
Halle må ha vært en meget driftig mann. Allerede i 1610 drev han selv sagen i Bergsjøfossen. Dette er få år etter at den første sag ble anlagt i distriktet, og han drev den selv mens de tre andre sagene i bygden som var i drift på denne tiden, alle ble drevet av trelasthandlere i Oslo. Ved siden av sagen drev han også mølle i Bergsjøfossen, den var da allerede drevet gjennom et lengre tidsrom.
Tross vanskelige tider med uår, i 1608 frøs alt kornet på Romerike, og stadig ufred med voldsomme ekstraskatter, merker man at Halle arbeider seg jevnt og sikkert fremover. Etter noen års forløp er han eier av hele fedrenegården Bergsjø sammen med Enger. Sin part av Yddersbotn makeskiftet han med Amund By i Enebakk og fikk i stedet en tilsvarende part av Bunes. Han ble ofte benyttet som lagrettesmann og var kirkeverge ved Hemnes kirke fra 1625 til 1630.
Halle må ha vært en velstående mann, noe som også kom til uttrykk i et stort tjenerskap. Noen av drengene kjenner vi navnet til; Gunder i 1610, Halvor 1610-14, Børger i 1618 og Ole Sørensen i 1632. Halvor måtte i 1614 betale vel 6½ rdl. for å ha «besovet» Live Bergsjø.
Odelsjordeboka i 1615 for Høland prestegjeld viser Halles odelsgods:
«Hølanndtzs prestegieldtt,
Effterschreffune Bønder haffuer giffuen Odels schatt,
Cronens:
Halle Bergisøe
½ dlr foring - 16 alb: Wisør - 4 alb: leding,
Bøndernis:
Bondens Odell och Jordgotzs
Wdj samme gaard - 1 pd 1 fring
Wdj Enger - ½ pund
Wdj Buhrnes - ½ pund,
Er 2 schipp 1 fring»
|