Slektstre for Oddlaug Gaupås og Per Aase Andresen

Notater


Tre:  

Treff 601 til 650 av 6,351

      «Forrige «1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 128» Neste»

 #   Notater   Linket til 
601 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Søfteland, A.E. (I2661)
 
602 August Konow var en av Bergens fremste kjøpmenn på 1800-tallet og en betydelig politiker i nasjonal sammenheng.

Konow vokste opp i en søskenflokk på 13 og fikk sin handelsutdannelse sammen med broren Wollert og andre bergenske kjøpmannssønner ved Johan Köhns institutt i Hamburg 1792?94. Etter en reise til Russland vendte han hjem til Bergen og arbeidet i likhet med broren i farens eksportforretning. Ved farens død 1798 var forretningen konkurs, men godt hjulpet av familievennen agent Wollert D. Krohn fikk de forhandlet frem en akkord og fortsatte driften under navnet Konow & Co. Firmaet ble snart en suksess, og allerede 1802 kunne brødrene tilby kreditorene full betaling.

1802 reiste August til Storbritannia og ble der i to år. I London satte han seg i forbindelse med fremtredende bankierer og skaffet seg forretningskontakter i ulike handelshus. Deretter reiste han videre rundt i Europa for å oppsøke gamle handelspartnere og skaffe nye forbindelser. Det var nettopp Augusts personlige kontakt ute og Wollerts dyktige arbeid hjemme som gav Konow & Co. en særstilling i Bergen.

Kort før Danmark-Norge trådte inn i storkrigen på Napoleons side 1807, vendte August Konow tilbake til Bergen. Krigs- og nødsårene 1807?14 ble en vanskelig tid, men det lyktes å holde handelshuset intakt i større grad enn de fleste andre kjøpmannshus i Bergen. Brødrene nøt fortsatt godt av kontaktnettet i utlandet og hadde dessuten evnen til å tyde tidens tegn og en helt fordomsfri oppfatning med hensyn til kapitalplassering. August Konow kjøpte bl.a. storgården Gravdal og sammen med broren Herdla gård, en av amtets største.

Brødrene viste også sitt patriotiske sinnelag gjennom den farlige kornfarten, som brakte store tap av skip og last. Wollert døde 1839, og August drev firmaet videre, fra 1840 under navnet Aug. Konow & Sønner. 1860 flyttet han til København, hvor firmaet for en tid fikk sete.

August Konow stod sentralt i politikken i 1814. Han traff Christian Frederik under det såkalte bankmøtet desember 1813, der prinsen overla med representanter for kjøpstedene om bank- og kredittvesenet i Norge, og ble en god venn av ham. På møtet ble Konow valgt inn i arbeidskomiteen. Våren 1814 sendte Christian Frederik ham til Holland for å skaffe korn, og han oppnådde at den hollandske regjering sendte en rekke kornlaster til Norge.

Konow ble valgt til det overordentlige Storting høsten 1814, og mens de øvrige bergensrepresentantene forsøkte å bli løst fra sitt bundne mandat om å stemme mot foreningen med Sverige, forble han mandatet tro og lovte å gi 1000 tønner havre til den norske stat hvis det skulle bryte ut krig. Konow foreslo også at det skulle reises en bauta på Dovre til ære for Christian Frederik, og at han skulle overrekkes en takkeadresse, men forslagene ble lagt bort.

Da foreningen med Sverige var et faktum, virket Konow for å hevde Norges plass i unionen. Han foreslo egne norske konsuler i utlandet, gikk imot at norske tropper skulle kunne brukes utenlands og pekte på faren ved at kongen stod fritt i sitt valg av statsråder. Konow var suppleant til Stortinget 1815?16, 1818 og 1821 og fast representant 1824. Han var dessuten deputert i borgerrepresentasjonen i Bergen 1827?34.

I 1830-årene begynte Konow å investere i malerier. Av samlingen på rundt 600 bilder havnet noen senere i bergenske samlinger, men de fleste endte i København. Konow var en av de drivende krefter ved dannelsen av Bergens Kunstforening 1838, medlem av Det Nyttige Selskab fra 1811 og medlem av styret for Bergens Museum fra stiftelsen 1825 til 1857.

August Konow var ridder av den svenske Vasaorden og fra 1805 prøyssisk konsul.
Verker

Skriftlige verker
Brever til Kong Christian Frederik (se nedenfor, avsnittet Kilder)

Ikke-utgitt materiale
Konow-arkivet, i Manuskriptsamlingen, UBB

Kilder og litteratur

Biografi i Lindstøl, bd. 1, 1914
A. M. Wiesener: ?Konsul August Konow's Brever til Kong Christian Frederik i 1814?, i BHFS 42, Bergen 1936, s. 29?55
d.s.: biografi i NBL1, bd. 7, 1936
B. Lorentzen: ?August Konow?, i C. G. Bøgh (red.): Merkesmenn i Bergens næringsliv, Bergen 1848, s. 28?46
E. Ertresvaag: Et bysamfunn i utvikling. 1800?1920, bd. 3 av Bergen Bys Historie, Bergen 1982
Konow-arkivet, i Manuskriptsamlingen, UBB

Portretter m.m.

Fotografiske portretter
Portrett av ukjent fotograf, u.å.; i Billedsamlingen, UBB; gjengitt i Merkesmenn i Bergens næringsliv, s. 27 (se ovenfor, avsnittet Kilder)
Portrett av ukjent fotograf, u.å.; sst.; gjengitt i Bergen Bys Historie, bd. 3, s. 197 (se ovenfor) 
Konow, August Friedrichssen (I11933)
 
603 August og Dagmar kom til Haus i 1925 Kronstad, August Martin Augustsson Larsen (I4387)
 
604 August og hans mor bodde til 1871 på Åmåls stadsförsamling, Älvsborgs län -- PlatsÖstra Grund Tidsperiod1871 Ölserud, August Gustavsson (I6020)
 
605 Av Kenneth Bratland og Arvid Skogseth:
"NIKOLAI WERGELANDS UKJENTE MORMOR
Nikolai Wergeland ble født i 1780 på Mjøs på Osterøy, mens faren var klokker i Hosanger prestegjeld. Dåpsinnførselen er slik: . Det var uvanlig at barna var oppført med etternavn på den tida blant vanlige folk. Halvor selv kalte seg bare med farsnavnet Lasseson. Grunnen var at gutten var oppkalt etter en ugift farbror til Halvor, Nils Olson Wergeland (f. 1717 d. 1792). Han var den første som brukte slekts-navnet i denne skriveformen, etter et Danmarksopphold. Han var født på gården Verkland i Brekke i Gulen, og det er altså dette gårdsnavnet som er opphavet til slektsnavnet Wergeland. Nils forandret (forfinet) som kjent fornavnet til Nikolai, og ble siden far til bl.a. Henrik og Camilla.
Halvor Lassesons farsslekt fra Verkland er blitt studert og kartlagt, det var jo her slektsnavnet stammet fra. De andre slektsgreinene har vært mindre i fokus. Halvors mor var Brita Halvors-dotter Fjellsenda fra Lindås sokn i Lindås prestegjeld, f. 1712 og d. 1811, hele 99 år gammel, en uvanlig høy alder både på den tida og i dag. Hun var datter av Brita Mikkelsdotter Fjells-enda d. 1736 og mannen Halvor Tollakson d. 1746 (80 år gammel), som kom fra Reikerås i Myking sokn i Lindås. De bodde først der, før de overtok Britas heimegård på Fjellsenda.
Halvor Lasseson ble f. 1755 på Berås i Lygra sokn i Lindås, foreldrene var den nevnte Brita Halvorsdotter g. 1747 m. Lasse Olson f. 1725 Verkland d. 1761. Halvor ble g. 1777 m. Antonetta Augusta Jonsdotter Nedrevoll. Hun var datter av Jon Knutson Nedrevoll f. 1725 i Ørskog på Sunnmøre d. 1777. Han var klokker i Lindås prestegjeld fra 1765, og familien bosatte seg da i Spjeldneset i Lindås, som ligger rett over sundet fra Lindås prestegård. Han kjøpte samme året husbygningene der av den forrige beboeren Ola Josefson, og fikk bygsel-seddel av sognepresten Ludvig Daae i Lindås på grunnen (Spjeldneset hørte til Lindås prestebord).
Jon Knutson Nedrevoll var altså Nikolai Wergelands morfar, og var fra Ørskog. Men hvem var mormora? Nikolais mor het Antonetta Augusta. Etter at mannen Halvor Lasseson ble borte på ei sjøreise til Spania rundt 1793 (familien var da flyttet til Bergen) måtte hun og barna få støtte av fattigkassen. Hun bodde i Bergen som enke i folketellingen 1801 og livnærte seg av håndarbeid, med oppgitt alder 43 år. Hun døde i 1810, 52 år gammel. Fødselsåret skulle dermed være ca 1758, og med et så sjeldent navn og en så kjent slekt (i ettertid) skulle en tro at noen har funnet dåpsinnførselen hennes i en eller annen kirkebok. Men det viser seg at en slik dåpsinnførsel ikke eksisterer! Grunnen er at den kirkeboka der dåpen i sin tid ble innført gikk med da prestegården brant i 1759. Slik begynner den første bevarte kirkeboka for dette prestegjeldet: "Ved Dag og Datum er innført alle Embeds-Forrætninger fra 6te Martii 1759, da alle de forrige Minesterialia ved den Prestegaarden overgagne ulykkelige Ildebrand blev lagt i Aske".
La oss nøste opp trådene som førte fram til avsløringen av opphavet til Nikolai Wergelands mormor. Morfaren Jon Knutson Nedrevoll var som nevnt klokker i Lindås og bodde med familien i Spjeldneset fra 1765. Skiftet etter han i 1777 (et rikt bo med ikke minst mange åndelige bøker) nevner arvingene enka Ingeborg Kristensdotter og barna Knut 8½ år, eldste datter Antonetta gift med klokkeren til Hosanger, Halvor Lasseson, Siri 15½ år gl og Karen (Kari) 12 år gl. De to yngste barna ble født og døpt i Lindås, i 1765 og 1768. Men hvor ble de to eldste født? Og hvor ble foreldrene Jon og Ingeborg gift? Det ble lett forgjeves i kirkebøkene for bl.a. Ørskog og Lindås. Enka Ingeborg flyttet til datteren i Hosanger i 1778, og budde fra 1784 til hun døde i 1795 (68 år gammel) på plassen Revsneset i Mjøsvågen under gården Hoshovde på Osterøy. På skiftet etter henne i 1795 ble det opplyst at sønnen Knut var gullsmedsvenn i Kristiania, og at de tre døtrene bodde i Bergen, de to yngste som ugifte tjenestejenter.
Det første sporet dukket opp i Spjeldneset. Her døde Kristen Nilson i 1766 (66 år gl) og Kari Josefsdotter 1774 (85 år gl). Begge døde altså i den perioden da Jon og Ingeborg bodde her. Kristen og Kari er ikke nevnt i andre kilder i Spjeldneset, verken som brukere av jord eller i andre kirkelige handlinger. Kunne de rett og slett være Ingeborgs foreldre, som hadde tatt dem til seg de siste leveårene? Ingeborg fikk jo en datter Kari, i tilfelle oppkalt etter mormora.
Neste spor var en innførsel i et arveskifte på Lørvika på Radøy i 1766 etter Ola Botolvson. Han etterlot tre små barn, Botolv på 6 år, Kari på 5 år og Dordi på 2 år. Jon "Spieldnes", dvs Jon Knutson Nedrevoll, var formynder for ett av barna. Men hvorfor var han det? Det var vanlig å bruke slektninger ved slike anledninger, men umiddelbart var det vanskelig å få øye på noen sammenheng. Det neste skrittet var da å sjekke hvem som var mor til de tre barna fra skiftet. Dåpsprotokollen for Manger prestegjeld (som Radøy hører til) viser at mora var Brita Kristensdotter. Barna var født i 1759, 1761 og 1764, og ved dåpen til Botolv i 1759 var en av fadderne Jon Knutson Nedrevoll. Dermed falt den første brikken på plass, Brita og Ingeborg var søstere, døtre av Kristen og trolig Kari (begge hadde døtrer med det navnet). Jon var altså først fadder ved dåpen til sin svigerinnes barn, og siden formynder for ett av hennes barn. Kunne Jon med familie også ha bodd på Radøy/Manger før 1765? Dåpsinnførslene i kirke-boka for Manger ble studert, og her er i 1761 innført Siri, med foreldre Jon Knutson og Ingeborg Kristensdotter, de bodde på ved Manger kirke. Blant fadderne var Mette Karstine Frimann, andre ektefellen til sogneprest Vilhelm Frimann. Jon og Ingeborg bodde altså på Manger før de kom til Spjeldneset i 1765. Dermed blir det mening i en innførsel fra en bispevisitas i Lindås i 1769 med en beskrivelse av klokkeren: "en meget duelig, flittig og skikkelig klokker, som forhen har været skoleholder i Manger". Navnet på klokkeren blir ikke nevnt, men det er jo "vår mann" Jon Knutson Nedrevoll.
Tilbake til Kristen Nilson og Kari Josefsdotter. Kristen Nilson var oppsitter i Lørvika på Radøy fra ca 1743 (bygselbrev er ikke funnet). I 1759 overlot han bygselen til svigersønnen Ola Botolvson mot kår, "som hans Vær-Fader Christen Nielsen forhen i brug haft haver, men nu godvilligen haver opsagt for bemeldte sin Svoger, imod at han som et ringe Vilkaar giver sine gl. Vær-Forældre ½ Tønde Korn Aarlig, saalænge nogen af Dem lever". Seinere forsvant Kristen fra Radøy, verken dødsfall eller skifte er i kildene der. Forklaringen er altså at han og kona Kari flyttet til datteren Ingeborg i Spjeldneset og døde der. Kanskje var det de fikk hos svigersønnen medvirkende til at de heller ville bo hos klokkerdatteren.
Den kirkeboka der dåpsinnførselen til Nikolai Wergelands mor Antonetta Augusta f. ca 1758 skulle ha stått er altså kirkeboka for Manger, som brant i 1759. Hun må for øvrig være oppkalt etter første ektefellen til sogneprest Vilhelm Frimann, Antonetta Augusta f. From. Jon og Ingeborg må være viet i Manger, men denne innførselen er også tapt pga den nevnte brannen. Men Ingeborg var altså fra Lørvika på Radøy, det må være en interessant opplysning å ta med seg inn i Wergelandåret 2008, 200 år etter fødselen til oldebarnet Henrik Wergeland."

I klokkarbokarboka for "Nykirken" i Bergen i Juni månad i 1810: "2den AfgE klokker Halver Larsens Enke Anthonette Augusta Jonsen Død dj 21 Mai gl 52 Aar frae 4 Rode Nr 15 i K: kgd kl 12." 
Familie F9842
 
606 Av Lauritz Meltzer (1861-1943) har Universitetet i Bergen fått mye god trekk-kraft. De fondsmidler Lauritz Meltzer han etterlot seg, har gjennom alle år vært en meget betydningsfull stimulans for universitetets virksomheter, både nasjonalt og internasjonalt.

Lauritz Meltzer (1861-1943) hadde røtter i god Bergens-ætt. Hans farfar var Fredrik Meltzer, kjøpmann og politiker, Eidsvolls-mann og stortingsmann, Bergens første børskommissær, medlem av styret for Bergen Museum.

Lauritz Meltzer ble født på Lillehammer 8. mars 1861 og vokste opp i Fredrikstad. Men han kom til å leve det meste av sitt voksne liv i Bergen, og det var i Bergen han samlet den formue som siden skulle berike Universitetet i Bergen. Han fikk utdannelse som militær og som ingeniør.

Men interessen for pengers evne til å yngle opptok ham mest. Han involverte seg i en rekke forskjellige forretningsforetak. Han tok også initiativet til byggingen av Konsertpaléet, og han var i mange år hovedaksjonær i den bergenske Morgenavisen. Han levde ensomt og førte et nøysomt liv. Og det vokste i pengebingen.

Han hadde stor interesse for vitenskap og forskning, og da han satte seg til for å lage sitt testamente i slutten av 1939, skrev han at det aller meste av hans formue skulle gå til et fond til beste for et bergensk universitetet, men på betingelse av at et universitet ble etablert før ti år var gått. Hvis hans betingelse ikke ble innfridd, skulle pengene gå til Fredrikstad!

Det holdt! Vedtaket om å opprette Universitetet i Bergen ble gjort av Stortinget i 1946, og den offisielle åpningen skjedde i 1948.

Om Lauritz Meltzer går det mange historier. Noen av dem er nedtegnet av Liv Kooter Lauhn, i boken "Tidige typer. Femten fargerike Bergensprofiler", redigert av Gunnar Hartvedt Hagen (Oslo: Cappelen,1969).

I 1950 ble et maleri av Lauritz Meltzer avduket av universitetets daværende rektor, professor Bjørn Trumpy. Det er malt av Ansgar Larssen og henger i Vestibylen, De naturhistoriske samlinger, Bergen Museum.

Hvert år, på Lauritz Meltzers fødselsdag, skjer utdelingen av studentstipend og bidrag til prosjekter og vitenskapelige reiser av L. Meltzers Høyskolefond. Det utdeles også en særlig Meltzer-pris for yngre forskere. Hvert femte år, ved universitetets årsfest i august, kan det utdeles en "Meltzers ærespris for fremragende forskning".

En av universitetets store bygninger, samfunnsviternes tilholdssted i Fosswinckels gate 6, er oppkalt etter Lauritz Meltzer.

Tekst: Ørjar Øyen


 
Meltzer, Lauritz Philip Oscarsson (I10236)
 
607 Av sju barn født i Jølster var seks i live ved utreise: Familie F2526
 
608 avskrift etter Erik Bakkevig sin bok; Sunnhordlandslekter bind , 2 side 106
Hallvard var i 1368 fehirde (kongelig skattemester) i Oslo og ridder. Han hadde samtidig endel av Oslo syssel, nemmelig Røken og Hurum, som Gaute Eriksen (Galte) hadde hatt året før. Hallvard gav gods i "Refvolom" på Romerrike for sin sjel (Sjelemesse) til vår Frues kirke i Oslo, og det ble stadfestet av kong Haakon i 1372. Han levde vistnok fremdeles i 1391. Der kjennes kun en sønn; Jon Hallvardsen #6288.

avskrift etter Kindem side 62;
Hallvard var i 1375 nevnt som vitne, var i 1369 og 1371 fehirde i Oslo, og var ridder, gav gods i Refvolom på Romerrike for sin sjel til Vår Frues Kirke i Oslo, der 1372 ble stadfestet av Kong Haakon . 
Smør, Hallvard Jonsson (I6291)
 
609 Avskrift fra Dødsprotokollen i 1928
https://www.digitalarkivet.no/sk20090611350124

Etterkommere etter Simon Madsen død 19.02.1928

Enke ; Anna Madsen - Kirkegaten 13
Barn fra 1. ekteskap
1. myndig datter Sofie Witha?, fru , ????? i 1928
Sofie Henriksen , bosatt i USA i 1944
2. Myndig sønn Alfred Madsen, Jonas Reinsgate 3, Oslo

Barn fra 2. ekteskap ( kone Anna Madsen)
1. Myndig datter Petra Hansen, fru, Standens 2.
2. Myndig sønn August Madsen, Gyldenpris barak nr 6
3. Myndig datter Anna Eklund, fru Nicolaikirkealm 1 i 1928
Anna Guldbrandsen i 1944
4. Myndig sønn Odin Madsen, Kirkegaten 13
5. Umyndig datter Agnes Madsen, Kirkegaten 13

Enken (Gjertrud )Anna Madsen døde 26. des 1944
Se BT fra 1944
http://www.e-pages.dk/bergenstidende/2121666233/4/?gatoken=dXNlcl9pZD0zMDkxNzYzJnVzZXJfaWRfdHlwZT1jdXN0b20%3D&query=%22anna+madsen%22


Da ser jeg at datteren Agnes ikke er oppført.
Men Søsteren Alida gift Olsen er oppført

I tillegg til Barnebarn, svigerbarn og barnebarns barn (oldebarn) 
Madsen, Petra Olufine Simonsdatter (I31240)
 
610 Avskrift fra gifte i Nykirken 1802;
Anmeldte Ungkarl Peder Pedersen Sælen Sig at være forlovet med Qvinden Ench? Herbor SamuelsDatter som ved Underrettes Dom af 22de Januarj d. A. er skildt med sin forrige Mand Lars Larsen Hetletvedt og havde tilladelse at indtrede i Nytt Ægteskab, og derfor var begierende tillysning af Predikestolen til paafølgende Copulation og Ægtevielse. Han foreviste og vedkommende Sorenskrivers Attest af 28de Januarj sist afvigte angaaende Boes Skifte og deling mellom ovenmelte Lars Larsen Hetletvedt og forrige Hustrue, som og Hans egen Attest fra Sognepræst Prost Fritzels? til Fanøe, om ej der i menigheden at være Bunden til noget Ægteskabs Løfte. d. dato 23de Febr. d. A.
At Intet i øvrigt er til Lovlig Hindring med dette Ægteskab, og for dets fuldbyrdelse i rette tid, ere vi underskrevne Cautionister efter Lov og forordninger.
Hans P. Hansen - Fredr. Hansen. 
Familie F594
 
611 Avskrift fra gifte i Nykirken 1802;
Anmeldte Ungkarl Peder Pedersen Sælen Sig at være forlovet med Qvinden Ench? Herbor SamuelsDatter som ved Underrettes Dom af 22de Januarj d. A. er skildt med sin forrige Mand Lars Larsen Hetletvedt og havde tilladelse at indtrede i Nytt Ægteskab, og derfor var begierende tillysning af Predikestolen til paafølgende Copulation og Ægtevielse. Han foreviste og vedkommende Sorenskrivers Attest af 28de Januarj sist afvigte angaaende Boes Skifte og deling mellom ovenmelte Lars Larsen Hetletvedt og forrige Hustrue, som og Hans egen Attest fra Sognepræst Prost Fritzels? til Fanøe, om ej der i menigheden at være Bunden til noget Ægteskabs Løfte. d. dato 23de Febr. d. A.
At Intet i øvrigt er til Lovlig Hindring med dette Ægteskab, og for dets fuldbyrdelse i rette tid, ere vi underskrevne Cautionister efter Lov og forordninger.
Hans P. Hansen - Fredr. Hansen. 
Familie F4899
 
612 Avslutte sin skolegang ved folkeskolen i Gäseter i Sverige den 04.04.1870.
Under Lina`s begravelsen noen dager etter 15.12.1944 møtte bare 2 av sønnen, Oscar og Anton, samt noen av Hjørdis ( Antons kone nr 2) sin familie.
I et brev til Antons sønn Kåre, som på den tiden satt på Grini, skriver Anton at det var veldig kalt denne dagen. 
Delefors, Karolina (Lina) Antonsdatter (I449)
 
613 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Hamre, F. (I1134)
 
614 Axel Mowat til Hovland, f. 1592. Han var sjøoffiser, allerede i 1628 skibshøvedsmann
(kaptein) på forskjellige
orlogsskib, og fra 1631 viseadmiral. Han blev i tjenesten inntil sykdom tvang
han i land, og da tok han fast bopel på sin gård Hovland. Axel var Vestlandets største
jorddrott.
Han arvet Hovland efter faren og Seim efter moren, men eide dessuten meget annet
gods,
så hans gods allerede i 1639 var ansatt til 444 tønner hartkorn og 111 dlr. (dansk mål
og jordegods).
Siden kjøpte han meget jordegods, og i 1648 opregnes følgende adelige
sædegårder
(herregårder) å være i hans besittelse: Hovland, Onarheim, Gjersvik og Malkenes på
Tysnes, Hatteberg, Mel og
Seim i Kvinnherad, Ask på Askøy og Axelvold i Lindås (den nuværende gård
Fonnes).
Året efter fikk han også sædegården Haaland med ladegården Amland på Tysnes i
brukelig pant av Christopher Orning. Til disse sædegårder hørte meget
ukedagsgods, hvis opsittere måtte
utføre arbeide på hovedgården, og dessuten eide ha strøgods i
Strandebarm,Skånevik,Fjelberg,Etne,Os,
og Hardanger. Før sin død eide han visstnok gods ansatt til henimot 1000 tønner
hartkorn, ca. 400 løper smør.
På Rosenholm slott i Danmark finnes malte portretter av Axel Mowat og hustruen i
full figur og med deres våbenskjold i ene hjørnet nede.
Ref. Erik Bakkevig,Sunnhordland Slekter 
Mowat, Axel Andrewsson (I33164)
 
615 Axel Theodor F Kronstedt. Född 1873 4/11 i Bäcke (P). Död 1952 ../8 i Silbodal (S). Frikallad från värnplikt 1894. Axel var i två omgångar i USA. Första gången 1894 enl Hfb. Avreste från Göteborg andra gången 1905, då han var 32 år. 1910 är Axel kvarnarrendator i Bäcken. Återkom till Bäckefors, där han drev en skrothandel. Detta tog dock ett brått slut. Axel blev sjuk och intagen till Restads mentalsjukhus. Han kom aldrig därifrån, utan dog där någon gång på 50-talet. Övertog föräldragården Bäcken 14 sep 1922, som såldes den 14 april 1927 till A Östlund (Syster Ellas första man). Denne sålde gården till Nikolaus Jonasson en dryg vecka senare, den 23 april. Axel är begravd i Silbodal, Årjäng i början på 50-talet. Var gift med Hilma från Sillbodal i Värmland. Enl Sdb2 så dog en änkling i aug 1952, kyrkobokförd i Silbodal, född 1873-11-04. Axel hade en son Bror med ogifta pigan Hilda Aronsdotter från Dalskog. (Hfb). Pigan Hilda avled i Ör socken i mars 1954 som ogift. Var född 26/8 1880 i Dalskog. Kronstedt, Axel Theodor F. (I20125)
 
616 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Heggø, K. (I8213)
 
617 Baker i Salhus i 1851.
Foreldre: Einar Andersen/Margrethe Iversdatter Sogndalsfjæren 
Sogndalsfjæren, Iver Einarsen (I13088)
 
618 Bakgrunn
Foreldrene var Rasmus Helt Reimers og Marie Jahn. Moren døde tidlig og Karoline Reimers vokste til dels opp hos tante Catherine og onkel Adolph Jahn (hun brukte dels Jahn som etternavn). Reimers- og Jahn- familiene hadde innvandret fra Tyskland og de snakket tysk hjemme.[1] Karoline var født i Bergen og vokste delvis opp i Haugesund.[2] Bjørnstjerne Bjørnson traff henne i Bergen mens han var kunstnerisk leder for Ole Bulls teater fra 1857-59. Hun var da skuespiller. Hun ble tidlig glad i å lese, og hennes jevnaldrende har fortalt at når hun som ung pike passet konditoriet til sin onkel Adolph Jahn (som Jahnebakken ved Nygårdsparken i Bergen er oppkalt etter), satt hun ofte fordypet i en roman, og når noen kom inn for å kjøpe en kake, sa hun: «Ta den du skal ha, og legg pengene på bordet. Jeg leser!»[3]

Hun var venninne med Suzannah Thoresen (senere gift med Henrik Ibsen). De to drømte om at hvis den ene kom til å få en sønn og den andre en datter en gang i fremtiden, så kunne de inngå ekteskap.[trenger referanse] Slik gikk det også. I 1892 holdt Suzannahs og Henrik Ibsens eneste sønn, Sigurd, bryllup på Aulestad med en av Karolines og Bjørnstjerne Bjørnsons døtre, Bergliot.[trenger referanse] I omgangskretsen var også Ernst Sars, Jonas Lie og Lyder Sagen.[1] 
Reimers, Karoline Johanne Elisabeth (I24406)
 
619 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Frydnes, J.W. (I18732)
 
620 Barbro Piil kom opprinnelig fra Bergen, og budde i Sjøahola i Førde før ho vart gift med Sjur.
Ho hedde ein uektefødd dotter, Pernille Rasmusdotter. 
Piil, Barbro (I12428)
 
621 barn
Anikke gift med Tom
Svein 
Monsen, Gunvor Monradsdatter (I11857)
 
622 Barn
Anne Berit -
Svein Arthur
Kjersti - Christian
Olai Nils 
Familie F13458
 
623 Barn
bente - Svein
Gro - avdød
Stein - Britt
Geir 
Henriksen, Karin Karlsdatter (I29216)
 
624 barn
Borgny - Gunnar
Sivert - Laila
Nils - helle

barnebarn
beate - Steinar
Christian - Annette
Louise, Martin, Sofie

Oldebarn
Ole Magnus
Stien Elisabeth
Daniel, Emilie 
Hundhammer, Berta Nilsdatter (I15455)
 
625 barn
Buster
Lise - Johan
Kari
Trygve Petter - Jorun
Tommy - Tove 
Tønjum, Trygve (I32267)
 
626 barn
Eilif- Anne
Stein - Janeke
Tove 
Haugsdal, Edith (I32273)
 
627 barn
Ingunn - Peder
kenneth - Marit 
Nilsen, Gustav Fredrik (I27350)
 
628 Barn
Kirsten gift med Alf
Asta gift med Edmund
Gerd gift med Jan
Inger gift med Bjørn 
Familie F11120
 
629 barn
Ruth gift med Einar
Mary gift med Håkon
Emmy gift med Magnus 
Halvorsen, Elsa Oliva (I31257)
 
630 Barn
Terje - Liv
Randi - Roald
Liv - Jan 
Tønjum, Randi Elisabeth (I32276)
 
631 Barn
Thor - Inger Hilde
Turid - Bjarne
Elin
Marit - Jan Eystein 
Kleppe, Fillip Normann (I27372)
 
632 barn
Venke - Helge
Bjørn - Aase
Stein - Mona 
Alvær, Asbjørn (I13416)
 
633 Barn av Johan Ernst Mowinckel og Magdalene Christine Wiese

Georg Mowinckel f. 15 aug. 1785, d. 2 nov. 1871
Johan Ludvig Mowinckel+ f. 6 jan. 1787, d. 7 okt. 1862
Conrad Mowinckel+ f. 22 feb. 1788, d. 17 nov. 1858
Wibeche Johanne Mowinckel f. 21 feb. 1789, d. 1 apr. 1871
Johan Henrik Mowinckel f. 9 mai 1790, d. 14 jan. 1853
Johan Ernst Mowinckel f. 26 aug. 1791, d. 29 okt. 1854
Magdalene Christine Mowinckel f. 11 nov. 1792, d. 12 aug. 1829
Joachim Christian Mowinckel f. 15 jan. 1794, d. 4 mai 1795
Albert Henrik Mowinckel f. 8 okt. 1795, d. 8 jan. 1799
Christian Joachim Mowinckel f. 23 okt. 1796, d. 23 des. 1867
Gerhard Mowinckel f. 26 des. 1797, d. 31 mar. 1878
Anna Sophie Mowinckel f. 5 aug. 1799, d. 16 aug. 1886
Johan Christopher Mowinckel f. 9 sep. 1800, d. 18 jul. 1874
Karen Mowinckel f. 6 mar. 1802, d. 22 jan. 1853
Lydia Wentzeline Mowinckel f. 8 apr. 1803, d. 17 okt. 1878
Johanne Christine Mowinckel f. 29 apr. 1804, d. 17 mar. 1873
Elisabeth Mowinckel f. 28 mai 1805, d. 2 jun. 1805
Albert Henrich Mowinckel f. 28 mai 1807, d. 21 jul. 1819 
Mowinckel, Johan Ernst (I12805)
 
634 Barn nevnt i Dødsannonsen
Aud
Eivind
Torild 
Jensen, Torvald (I32766)
 
635 Barn nr 1. Fikk skjøte av sin far i 1832 Milleshaug, Nils Nilssen (I2172)
 
636 Barn nr 1. Skulle iflg ætteboken ha tjent hjemme Milleshaugen, Synneva Nilsdatter (I2313)
 
637 Barn nr 2 Milleshaug, Synneva Nilsdatter Sandven (I2317)
 
638 barn nr 2 på Tveiten
han druknet i Alverstraumen 
Øyjord, Hans Knutson (I792)
 
639 Barn nr 2. Skulle ha tjent på Øvstebø MIlleshaugen, Marta Nilsdatter (I2314)
 
640 Barn nr 3. Dør som ung Milleshaug, Brita Nilsdatter (I2318)
 
641 Barn nr 4. Milleshaug, Mons Nilssen (I2319)
 
642 Barn nr 4. Milleshagen, Sigrid Nilsdatter Øvstebø (I2315)
 
643 Barn nr 5
Jon kjøpte bruket Øvstebø bnr 1, av Gerdt Meyer sine arvinger 
Milleshaug, Jon Nilssen (I2316)
 
644 Barn nr 6. Milleshaug, Gjertrud Nilsdatter (I2320)
 
645 barn og barnebarn
* Torild gift med Thorleif
* Nils Christian gift med Inge Lis

* Birgitte, Andreas, Marianne. 
Knudsen, Gudbjørg (I25005)
 
646 barn,
Karen
Agnes
helgebeth - John
Anne- Margrethe
Eilert - Bente
hedevig - Otto 
Myhre, Edith Jacobsdatter (I32535)
 
647 Barn.
Rolf - gift med Astrid
Roald gift med Eli Furnes
Helge Berent gift med Bjørg
Frank 
Elde, Ingrid Marie (I27293)
 
648 Barn:
i. Jakob Nilssen Bønes #42257, * 00.00.1890 i Bønes, Fana.
ii. Ingeborg Nilsdatter Bønes #42258, * 00.00.1893 i Bønes, Fana.
iii. Rasmus Nilssen Bønes #42259, * 00.00.1894 i Bønes, Fana.
iv.Sigrid Nilsdatter Bønes #42260, * 00.00.1896 i Bønes, Fana.
v. Ole M Nilssen Bønes #42261, * 16.08.1899 i Bønes, Fana. 
Toppe, Nils Andreas (I11946)
 
649 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Familie F9131
 
650 barn:
Morten,
Ingvei,
Hildebjørg 05.02.1969 
Karlsen, Ingvard Magnus (I26064)
 

      «Forrige «1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 128» Neste»